MIKSI RASKAANA OLEVAN KOKOA SAA KOMMENTOIDA VAPAASTI?

Mun piti oikeesti tulla teille tekemään postausta aivan eri asiasta, mutta heräsin tänään jo kuudelta aamulla pohtimaan tätä asiaa vielä kovemmin kuin lähi aikoina. Tämä on n. kuukauden verran pyörinyt mun päässä, eka se ei ollut edes postauksen kokoinen juttu mun päässä, mutta nyt tänään oli pakko tulla tämä saamaan ulos ja mä veikkaan etten todellakaan ole ainoa joka kokee näitä fiiliksiä ja miettii näitä ajatuksia.

Raskaus aikanani olen hyvinkin selvästi huomannut että me raskaana olevat ollaa jotenkin vapaata riistaa kaikille ja kaikille. Ellei joku ole sun iholla hipelöimässä masua, nii saat kuulla koostasi. Tuntuu ettei meihin raskaana oleviin päde samat ystävällisyyden periaatteet kuin ei raskaana oleviin. Meitä saa vapaasti kommentoida ja hipelöidä.

Eihän kukaan mene pyöreämmällekkään ihmiselle kommentoimaa että ''ohho!'' tai ''ootpa sä iso!'' koska ymmärtää ettei se ole hyväksyttävää ja se loukkaa. Miksi ihmiset siis luulee että raskaana oleville nämä sanat /lauseet on fine? Ja että näin saa sanoa?
Multa on aijemmin kysytty muutamaan otteeseen että miten mun syömishäiriö tausta on vaikuttanut raskauteen? Onko ne tuntemukset ja ajatukset tullu takas? Mun on pakko myöntää että alussa kun oksensin kaiken ja paljon, tuli se flash back bulimia ajoilta että ''vitsi tältäkö se tuntu kun maha on ihan tyhjä?'' mutta muutamassa päivässä se ajatus ja ns. euforinen olo siitä meni kyllä nopeasti pois kun oksentamisesta alkoi tulla todellinen helvetti.

Pitkään tämä oli ainoa sellainen syömishäiriön taustan vaikuttava asia raskaudessani, olin ylpeä että se ei ole enempää nostanut päätään. Raskauden mentäessä puolen välin yli tuli hetkittäin oloja että maha ahdisti, hävetti olla pukukopeissa sovittamassa vaatteitta, ensimmäiset raskaus arvet alkoi itkettämään enkä sen jälkeen halunnut enään että J näkee mua alasti. Yhteiset saunomiset ja suihkut on kyllä jäännyt juuri siihen paikkaan.

Kuitenkin nämä ajatukset oli hetkittäisiä, tai juuri sillä hetkellä nosti päätään kun piti löytää uusia vaatteita. Hokema ''sä oot vaan raskaana, kaikki näkee sen. Tää on väliaikasta.'' tuli kyllä tutuksi oman päänsisällä. Koin kuitenkin vielä pääseväni aika helpolla.
Tuntuu että viimesen kuukauden aikana on paisunut niin paljon ettei mieli pysy mukana, hokema ''sä oot vaan raskaana, kaikki näkee sen. Tää on väliaikasta.'' ei auta eikä helpota enään yhtään. Oma häpeä ja inho kehosta alkaa olla jo samaa luokkaa kun syömishäiriö aikaa. En halua olla esillä, en halua olla kuvissa, en halua poistua kotoota, ja haluaisin vaan hautautua miehen yli isoihin vaatteisiin, jotka muuten alkaa nekin tekemään tiukkaa.

Käytiin lauantaina ottamassa kaverin kanssa musta valmistujais kuvia, sen jälkeen oon itkenyt kaks päivää kuinka isolta niissä näytän. Mua on ahdistanut aivan tolkuttomasti oma keho. Eikä nämä kommentit toisilta omasta kehosta ole tehnyt yhtään helpompaa hyväksyä tätä kehoa.

Kyllä mä itse tiedostan varsin hyvin että olen iso. Olen lihonut 20kiloa, olen turvonnut, mulla on viis leukaa tekemättä yhtään mitään, en mahu enään vaatteisiin ja lyllerrän vaan eteenpäin. Ja ei, en tarvitse sinua sen asian muistuttamiseksi. Vaikka olen raskaana, en ole vapaata riistaa sinulle. Yhtälailla minua kuin pyöreämpää ihmistäkin sattuu kommentit valtavasta koostani. Vaikka olen ''vain'' raskaana, niin minullakin on tunteet. En ole kommentti vapaata aluetta ja piste. Pidä siis mölysi mahassa!


Oletteko te törmännyt vastaaviin kommentteihin ihmisiltä?
Mikä on ollut törkein kommentti jota olet saannut kuulla raskaana?
16 kommenttia on "MIKSI RASKAANA OLEVAN KOKOA SAA KOMMENTOIDA VAPAASTI? "
 1. Mielestäni ihan perus käytöstapoihin kuuluu se, ettei toisen ihmisen painoa kommentoida, oli sitten raskaana tai ei. Painon nousu raskauden aikana on hyvinkin yksilöllistä kuin myös sen tippuminen raskauden jälkeen. Omalla kohdalla ensimmäinen raskaus nosti painoa 22 kiloa, joista vain murto-osa jäi synnärille ja loput tuppasi jämähtämään paikoilleen vaikka mitä teki. Toisen raskaus, reilun vuoden päästä, nosti painoa vain 8 kiloa. Synnytyksen jälkeen paino putosi reilun puolen vuoden aikana niihin mittoihin jossa olin ennen raskauksia. Raskausajat elin ja söin samalla tavalla kuin myös ajat synnytyksen jälkeen eli siitä nuo erot eivät todellakaan johtuneet. Näin se vain menee, me olemme kaikki omanlaisia ja jokainen raskaus on omanlainen. Olen myös pääsääntöisesti sitä mieltä ettei toisen raskausvatsaa saisi kysymättä mennä koskettelemaan. Itse kuitenkin omalla kohdalla koin, että perheenjäsenten ja sisarusten hellät vatsansilitykset viestivät sitä, että hekin odottavat vauvaa ilolla ja rakkaudella saapuvaksi perheeseen. Näitä kosketteluja en koskaan tuntenut kiusallisiksi. Kaikki hyvää loppuraskauteen ja onnellista Joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä! Joo ei mullakaan pahalta tunnu läheisten silitykset mahaa, mut sit on näitä tuttuja jotka tulee iholle kysymättä lupaa..

   Onnellista joulun odotusta myös sinne!:-)

   Poista
 2. Joo, kahden raskauden verran oon noita juttuja kuunnellut. Että hohhoijaa, ja vielä toisellakin kertaa meni tunteisiin :D Peruskommentit on kuultu, "onko siellä kaksi", "miten se on niin iso", "eikö se vieläkään synny" (kun laskettuun aikaan oli monta kuukautta vielä) jne. Kyllä mä monesti mietin, että oispa sitä ihmistyyppiä, joiden vauvamaha on pienenpieni, ja kiloja tulee vaan muutama. Mutta eipä tuota harmi vaan voi itse valita.
  Eli voimia sulle oman olon kanssa! Kyllä se siitä helpottaa vähän kerrassaan, kun vauva syntyy ja kroppa alkaa pikkuhiljaa kuroutumaan takasinpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hassua että eka odotin oikee että maha kasvaa ja näytän raskaana olevalta enkä vaan turvonneelta, ja nyt kun on iso maha ja olo hankala nii toivois vaa pienen pientä siroa söpöä mahaa :-DD

   Kiitos!:)

   Poista
 3. Aivan ihana vauvamaha ja sinä <3

  VastaaPoista
 4. Mä niin rakastin isoa vauvamahaa ja muistan pahoittaneeni mieleni vain kun mahaa sanoi joku pieneksi (silloin vielä olikin, vaikkei suhteessa viikkoihin) ja kun sanottiin mun naaman levinneen ja nenän levinneen. Silloin olin ihan että "mitähän hemmettiä!". Mutta tosiaan jos vatsan kokoon viitattiin, olin vaan superylpeä! Sinulla on ihana maha!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis toi ois ihan kauheeta jos joku tulisi huomauttaa kasvojen paisumisesta :-D Mä varmaa jäisin vaa monttu auki siihen, et miten joku kehtaa. ''Onneksi'' kaikki paisumis kommentit on vielä toistaiseksi osoitettu mahalle. Täällä voitais taas ottaa hiukan pienempi maha..

   Kiitos ! :)

   Poista
 5. Mua ärsyttää kun ihmiset kommentoi mun pientä raskausvatsaa. Eiks sen pitäis olla jo isompi? Miten se vauva mahtuu tonne? Onkohan se ihan normaalin kokonen? Ettei vaan olis joku kehityshäiriö?
  Niin ärsyttävää ja saa itsekkin huolestumaan kun vatsa on pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan myös tämä toinen ääripää on ärsyttävää. Vaikka itse varmaan vaan nauttisin pienestä mahasta :-D Mutta ymmärrän myös huolen mitä ihmiset sulle lietsovat, ei kivaa :-(

   Poista
 6. Oon ollut kahesti raskaana ja myös kokenut epävarmuutta ja epämukavuutta, jos mahan kokoa tai muotoa on kommentoitu. Mutta uskon että kommentoijat ja omista kokemuksista huolimatta itsekin tulen ajatelleeksi raskaana olevien naisten mahan ikään kuin "irralliseksi" asiaksi raskaana olevan naisen henkilökohtaisesta ulkomuodosta. Ajattelen, että raskausmahan kommentointi on nimenomaan raskauden ja sen aiheuttamien muutosten kommentointia eikä niinkään naisen henkilökohtaisen ulkonäön "arvostelua". Vaikka tietysti raskausmahakin on naisen oma maha, mutta sitä ei ehkä tule ajatelleeksi, enkä itsekään sitä tajua, vaikka tosiaan oonkin kokenut kommentointien aiheuttamaa epävarmuutta voimakkaastikin. Raskauden tuomiin muutoksiin ei oikein itse hirveästi pysty vaikuttamaan, joten ehkä siksi raskauden kommentointia ei tule ajatelleeksi niin henkilökohtaisena. Tämä tosin pätee mun mielestä vaan mahan kommentointiin, muun vartalon (kasvot, takapuoli) muutosten kommentointi tuntuu jo liian henkilökohtaiselta.
  En silti tarkoita että olisi aina ok kenenkään raskausmahaakaan arvioida, mutta uskon että monesti taustalla voi olla tällaisia ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm tältä kantilta en olekaan asiaa ajatellut, mutta olen silti sitä mieltä että vaikka asia näin olisikin niin silti voisi jättää minun osalta kommentit pois. Oli miten oli, se satuttaa silti. Ja juuri se, kun et sitä itse voi päättää minkä verran lihot tai laihdut ja millaisen mahan tulet omistamaan. Ärsyttävää että siitä pitää muistutella..

   Poista
 7. Täydellinen sinä ❤

  VastaaPoista
 8. Mä saan kuulla näitä kommentteja ilman raskaana olemistakaa ����

  VastaaPoista

Lukijat