HALUAN KASVATTAA POIKANI SUKUPUOLINEUTRAALISTI.

Olen itse asunut lähes koko lapsuuteni ja nuoruuteni isän kanssa mikä on varmasti vaikuttanut siihen että olen enemmänkin poikamainen enkä ylety tyttöjen termeihin. Olen aina ollut villi ja rämäpää, en ole pelännyt likaa taikka ötököitä, en ole koskaan meikannut vahvasti, enkä tuoksunut hajuvedelle kilometrin säteellä, en ole käyttänyt pahemmin koruja, hameita, mekkoja, korkkareita, laukkuja tai muita naisten juttuja. Enemmän viihdyn tennareissa ja käytän reppua. Myöskään minulla ei ole vahvaa mielipidettä siitä että naisten kuuluu siivota, tiskata, pyykätä ja tehdä ruokaa, sillä mun kotona ne kaikki on tehnyt mies - mun isä. Olen myös kiitollinen siitä etten ole kasvanut tälläiseen mielikuvaa.

Haluan opettaa myös pojalleni ettei ole tyttöjen ja poikien värejä, ei ole tyttöjen ja poikien leluja ja leikkejä, ei ole tyttöjen ja poikien harrastuksia. Faktahan on se että meillä on poika, yksi ihana poika. Mutta en halua kasvattaa häntä ja ohjata häntä poikien juttuihin koska hän on poika. Tarjoan hänelle virikkeitä, aktiviitettejä riippumatta siitä mikä hänen sukupuolensa on, mutta tietysti hän itse sen valitsee mistä kiinnostuu ja mitä haluaa alkaa harrastamaan tai mikä on hänen lempivärinsä, taikka mitä hän tykkää leikkiä.

Hän saa vaaleanpunaiset lenkkarit jos hän niistä tykkää, hän saa leikkiä barbeilla, hän saa harrastaa vaikka balettia jos niin haluaa, mutta ihan yhtälailla hän saa ne vaaleensiniset lenkkarit jos haluaa, hän saa leikkiä autoilla ja dinosauruksilla ja hän saa harrastaa lätkää jos niin haluaa. En halua kasvattaa pojastani suppea katseista ja haluan tarjota hänelle kaikki maailman vaihtoehdot sukupuolta katsomatta.


Meillä kannustetaan, sallitaan ja hyväksytään meidän poika juuri sellaisena kun hän on, kehittyy ja kasvaa.

Kuka on edes keksinyt tyttöjen ja poikien jutut, tyttöjen ja poikien muotit ja termit? Miksi vaaleansininen on poikien väri ja vaaleanpunainen tyttöjen väri? Miksi lätkää harrastaa pojat ja naiset tanssia? Kuka nämä mielikuvat, illuusiot ja termit on keksinyt? Miks ei myös miehet voi tehdä ruokaa, siivota ja pitää kodista huolta? Onneksi näistä asioista on menty hurjasti eteenpäin ja mm. myös meidän taloudessa jakautuu kotihommat puoliksi. Haluan myös poikani kasvavan tähän ajatukseen että ei ole mitään miesten ja naisten hommia vaan niin nainen voi hakata polttopuita kun mieskin istuttaa kukkapenkkiä. Tai yhtälailla mies voi olla parturikampaaja olematta homo, taikka nainen ajaa rekkaa olematta lesbo.

Kuitenkaan niin sukupuolineutraalia kasvatuksesta meillä ei ole että meillä asuisi vain ihmisiä, ei miestä, naista taikka poikaa. Meillä on äiti, isi ja poika eikä vain kasa ihmisiä.

Mitä te ajattelette sukupuolineutraaleista asioista?

4 kommenttia on "HALUAN KASVATTAA POIKANI SUKUPUOLINEUTRAALISTI."
 1. Sukupuolineutraalius on eri asia kuin sukupuolisensitiiviisyys. Sukupuolineutraaliudessa ei ole sukupuolia, et saisi kutsua poikaasi pojaksi. Sukupuolisensitivyydessä poika saa kasvaa juuri sellaiseksi kuin haluaa ilman sukupuoliroolittuneita rajoitteita.
  Media sekoittaa tietentahtoen nämä käsitteet toisiinsa, lähinnä sensitiivisyyden neutraaliudeksi. Siitähän saa kivoja otsikoita, jotka kuohuttavat kansaa....
  Luulen, ettet tarkoita tässä kasvattavasi poikaasi sukupuolineutraalisti, jolloin hän olisi vain lapsi, eihän ole sukupuolia, joihin lasta saisi lokeroida. Vaan tarkoitat sukupuolisensitiivisyyttä, joka on ehdottoman tärkeä kasvatusmalli nykymaailmassa, koska sukupuoliroolien aiheuttamista rajoitteista on jo luovuttava. Poika saa olla poikamainen, tyttömäinen, molempia tai olla olematta kumpaakaan. Sitä on sukupuolisensitiivisyys.
  T. varhaiskasvatusalan opiskelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa! Täälläkin ollaan erikoistuttu varhaiskasvatukseen mutta tämä on kyllä mennyt aivan ohi. Ei olla taidettu tätä koulussa edes pahemmin käydä. Toki veikkaan että oot ammattikorkeessa missä asiat käydään varmaan perinpohjasemmin. Mutta juuri tuota sukupuolisensitiivisyyttä (ompa hankalia sanoja.:-D) tarkoitan! :-)

   Poista
 2. Kannatan myös sukupuolisensitiivisyyttä. Mutta silti, poikani on poika niin kauan kuin itsensä pojaksi mieltää. Meillä myös saa tykätä My little ponysta ja Frozenista tai leikkiä nukeilla ja pukeutua pinkkiin! Mikäli jompikumpi heistä jossain kohtaa jotain tuntemuksia omasta identiteetistään ja seksuaalisuudestaan kertoo, aion olla tukena, tottakai, kuten äidin kuuluu! <3

  VastaaPoista

Lukijat